Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy też tak uważacie jak ja że pączki to nie tylko w tłusty czwartek ? Przyjaciółka Ela miała ochotę na moje pączusie więc wczoraj wieczorem szybko przygotowałam ciasto i nakleiłam pączusiów ze swojskim dżemem malinowym
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 70
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 35
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 70
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 35
Składniki
Do miski wsypać 3,5 szklanki mąki w środku zrobić dołek i wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki, po boku mąki wsypać cukier. Drożdże zalać 6 łyżkami ciepłego mleka a po bokach mąki wbić całe jajka oraz wlać resztę ciepłego mleka. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować a w międzyczasie rozpuścić margarynę i ją ostudzić
Jak już margaryna ostygła a ciasto mamy wyrobione po widocznej pracy drożdży wtedy wlać margarynę i wyrabiać tak długo aż margaryna wchłonie w ciasto, w czasie wyrabiania wsypać ostatnią czyli czwartą szklankę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą pulchną kulę zawsze wyrabiam ręcznie ponieważ muszę czuć wyrabiane ciasto
Z przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek, rozpłaszczyć go w dłoni a następnie nakładać solidną łyżeczkę dowolnego dżemu ( ja dałam swojski malinowy lekko kwaskowaty ). Dokładnie skleić aby dżem nie wyciekał i ułożyć na papierze do pieczenia obsypanym mąką sklejoną częścią ku papierowi. tak przygotowane wszystkie pączki pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gdy jest już widoczny wzrost pączków, do dowolnego garnka lecz najlepszy jest o średnicy 19 cm i głębokości 8 cm przelać litr oleju i go rozgrzać. Wtedy na rozgrzany wkładać po 4 lecz najlepiej po trzy pączki ponieważ w czasie smażenia jeszcze rosną, i na małym gazie zmniejszonym smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe usmażone przekładać na talerz z ręcznikiem papierowym a następnie na przygotowany talerz ( pączki dzięki dodanemu octowi nie wchłaniają dużo tłuszczu )
Usmażone przestudzone pączki obsypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi polukrować a nawet można przygotować polewę czekoladową. Pączki wyszły cudownie miękkie i smaczne a za sprawą dodanej margaryny do ciasta z wierzchu są chrupiące, ze swojskim kwaskowatym dżemem malinowym smakują wyśmienicie nie są za słodkie takie w sam raz