Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pół żartem, pół serio – po prostu „Mecenasy” :D Od dawna planowałam przygotować pączki z ciasta piwnego, marzyły mi się również pączki z adwokatem. Od kilku dni, a dokładniej – jeszcze po faworkach w lodówce czekało na mnie piwo w tymże też celu zakupione (u mnie nic się nie zmarnuje :) ) Krem jest kombinacją budyniu i znanego likieru, wykorzystałam resztkę tego własnej roboty i sklepowego. Uważajcie, bo po takiej tłustoczwartkowej rozpuście nie wskazanym będzie siadać za kółkiem ;) W gąszczu przepisów na ciasto trafiłam na ten, zwiększyłam ilość piwa kosztem mleka, a ciasto przygotowałam z połowy porcji. Na jutro mam jeszcze zaplanowane inne smakołyki, ale zobaczymy na czym poprzestaniemy… Z podanej porcji wyszło mi dokładnie 19 sztuk. Kremu adwokatowego z własnego łakomstwa przygotowałam 2 – 3 łyżki więcej – żeby zostało co nieco do skosztowania i wylizania z garnka. Pączki stygną – ja jeszcze nie próbowałam, ale widząc po tym, że niewiele ich już zostało myślę, ze ze spokojem mogę je polecić ;)
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 67
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 83
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 90
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 585
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 956
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 67
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 83
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 90
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 585
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 956
Składniki
Mlekiem zalewamy drożdże wraz z cukrem i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z solą i gałką, do przygotowanego dołka wbijamy jajka oraz wlewamy piwo. Gdy drożdże się spienią dodajemy do miski i wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy partiami masło i wyrabiamy do momentu aż zacznie ono odchodzić od ścianek miski. Gotowe ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na 1-1,5h. Po tym czasie ciasto ugniatamy raz jeszcze i pozwalamy wyrastać mu jeszcze raz przez pół godziny. Z gotowego ciasta formujemy kulki dłońmi lub tak jak ja, wałkujemy i wycinamy szklanką krążki.
Pączki podstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na 30 – 40 minut (nie mogą też przerosnąć). Wtedy rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej olej rzepakowy i smażymy pączki z obu stron. Po wrzuceniu na olej powinny swobodnie pływać na jego powierzchni. Gotowe pączki wyjmujemy z oleju i układamy na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym.
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. W misce dokładnie mieszamy żółtka, likier (połowę porcji), ekstrakt i mąkę. Gdy całość zacznie wrzeć, przelewamy mieszankę z likierem do rondelka i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy resztę likieru i dokładnie mieszamy.
Krem studzimy i przystępujemy do smażenia pączków. Po ich zrobieniu, nadziewamy je przygotowanym i przestudzonym kremem. Podajemy polukrowane/posypane cukrem pudrem i oblane czekoladą.