Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1275
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 158
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1275
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 158
Składniki
Wszystkie produkty wyjmujemy na 2 godziny przed produkcją pączków z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości naczynie, kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i zalewamy ogrzanym mlekiem do ok. 30°C. Roztrzepujemy dokładnie rózgą kuchenną, przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, cukier waniliowy, wyrabiamy. Następnie 2 łyżki alkoholu i na koniec schłodzone, rozpuszczone masło małymi porcjami. Dokładnie wszystko razem wyrabiamy. odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką lnianą.
Po godzinie masa wypełni prawie całą miske. Rozsypujemy na stolnicę mąkę, rozprowadzamy, urywamy z wyrośniętego ciasta kawałki, rozciągamy na dłoni, nadziewamy odpowiadającą nam smakiem marmoladą, zwijamy i sklejamy razem brzegi, zamykamy marmoladę w cieście. Odkładamy na stolnicę zamknięciem i lekko naciskamy płasko pączek. Tak postępujemy z całym wyrośniętym ciastem. Przykrywamy ściereczką lnianą i na ok. 1 godziny pozwalamy wyrosnąc naszym nadzianym pączkom.
Obieramy 1 średni ziemniak, kroimy w plasterki i do roztopionego, podgrzanego smalcu wrzucamy 2 sztuki, następnie pączki sklejeniem do góry. Smażymy z obu stron do brązowego odpowiadającego nam koloru obracając patyczkiem. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Tak postępujemy z całością przygotowanych pączków do smażenia.
Uwagi: Alkohol dodany do ciasta powoduje, że tłuszcz w czasie smażenia nie wchłania się w ciasto. Pączki nie są tłuste. Plasterki ziemniaków usmażone w tłuszczu wraz z pączkami powodują, że nie są one przypalone. Pączki smażę zawsze na smalcu, są o wiele smaczniejsze niż usmażone na oleju, nie mają posmaku tłuszczu. Oto cała tajemnica smażenia przepysznych pączków na każdą okazję.