Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję wypróbować. Ten łamiący mit, że w pączkach najważniejsze są żółtka. Sam sposób wykonania ciasta podpatrzony u Babuni, która zawsze żółtka ucierała z cukrem przed dodaniem ich do ciasta.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 910
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4545
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1162
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 522
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 910
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4545
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1162
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 522
Składniki
Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka, 1 całe jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy spirytus i przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i formujemy pączki nadziewając je ulubioną konfiturą, I znowu zostawiamy do czasu, aż pączusie wyrosną :). Ja zawsze smażę pączki "na" smalcu a do smażenie dodaje 3-4 kawałki ziemniaka (pokrojone jak na frytki ;)).