Puszyste i mięciutkie pączki na jeden kęs. Masę przygotowuje się tak samo, jak na te klasyczne, tylko, zamiast formować z niej okrągłe pączki, wystarczy rozwałkować ciasto i podzielić na kwadraty. Według nas jest to znaczne prostsze i szybsze.
Pączki poduszki
Składniki
- 520 g mąki pszennej
- 200 g wody
- 110 g mleka
- 100 g drobnego cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo
- Olej do smażenia
Składniki
- 520 g mąki pszennej
- 200 g wody
- 110 g mleka
- 100 g drobnego cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo
- Olej do smażenia

Etapy przygotowania
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do letniej wody wsyp drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiej wraz ze szczyptą soli do dużej miski. Dodaj cukier, wbij jajko, wlej zaczyn, mleko i roztopione masło. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Następnie podziel ciasto na kwadraty o wielkości 4 cm.
W szerokim garnku rozgrzej olej i smaż kwadratowe pączki z obydwu stron, do zarumienia. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej, odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1122

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 63

Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 10458
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4594
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1122

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 63

Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 10458
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4594



Składniki
- 520 g mąki pszennej
- 200 g wody
- 110 g mleka
- 100 g drobnego cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- Olej do smażenia
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do letniej wody wsyp drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiej wraz ze szczyptą soli do dużej miski. Dodaj cukier, wbij jajko, wlej zaczyn, mleko i roztopione masło. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Następnie podziel ciasto na kwadraty o wielkości 4 cm.
W szerokim garnku rozgrzej olej i smaż kwadratowe pączki z obydwu stron, do zarumienia. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej, odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.