Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mięciutkie pączki na jeden kęs. Masę przygotowuje się tak samo, jak na te klasyczne, tylko, zamiast formować z niej okrągłe pączki, wystarczy rozwałkować ciasto i podzielić na kwadraty. Według nas jest to znaczne prostsze i szybsze.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19624
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19624
Składniki
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do letniej wody wsyp drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiej wraz ze szczyptą soli do dużej miski. Dodaj cukier, wbij jajko, wlej zaczyn, mleko i roztopione masło. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Następnie podziel ciasto na kwadraty o wielkości 4 cm.
W szerokim garnku rozgrzej olej i smaż kwadratowe pączki z obydwu stron, do zarumienia. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej, odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.