Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mięciutkie pączki na jeden kęs. Masę przygotowuje się tak samo, jak na te klasyczne, tylko, zamiast formować z niej okrągłe pączki, wystarczy rozwałkować ciasto i podzielić na kwadraty. Według nas jest to znaczne prostsze i szybsze.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do letniej wody wsyp drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiej wraz ze szczyptą soli do dużej miski. Dodaj cukier, wbij jajko, wlej zaczyn, mleko i roztopione masło. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenieś je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Następnie podziel ciasto na kwadraty o wielkości 4 cm.
W szerokim garnku rozgrzej olej i smaż kwadratowe pączki z obydwu stron, do zarumienia. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej, odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.