Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste jak chmurka pączki według przepisu siostry Anieli Gareckiej. Idealne na tłusty czwartek. Przygotuj je samodzielnie, zamiast stać w kilometrowych kolejach przed cukiernią.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22010
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22010
Składniki
Mleko podgrzej w garnuszku (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Następnie podgrzane mleko zdejmij z kuchenki. Dodaj do niego 3 łyżki cukru. Składniki wymieszaj. Dodaj pokruszone drożdże. Ponownie przemieszaj zaczyn. Garnuszek odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w rondelku.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej pozostałą część cukru, wbij 4 żółtka. Wlej aromat rumowy i wsyp szczyptę soli. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto zacznij wyrabiać dłońmi. W trakcie zagniatania dodaj rozpuszczone masło. Uwaga: Ciasto wyrabiaj do momentu, kiedy całkowicie zacznie odchodzić od miski i dłoni. Powinno być dobrze napowietrzone i niezbyt zbite. Jeśli wyjdzie za twarde, dodaj odrobinę mleka. Jeśli natomiast zbyt rzadkie, podsyp je mąką.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Przez ten czas powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 5-6 mm. Na połowie ciasta wykładaj równomiernie marmoladę przy użyciu łyżki w odstępach co około 5 cm. Następnie część ciasta z marmoladą przykryj drugą połową ciasta bez marmolady. Pączki wykrawaj szklanką. Dzięki tej technice boki idealnie się ze sobą skleją a pączki zachowają nienaganną, okrągłą formę.
Wycięte pączki odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej na głębokiej patelni 3 kostki smalcu.
Pączki smaż na dobrze rozgranym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Następnie przełóż je na talerz i udekoruj cukrem pudrem.