Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z patelni według legendarnego przepisu cioci Zosi. Ciocia Zosia obowiązkowo do ciasta na pączki wykorzystuje świeże drożdże, które są odpowiedzialne za odpowiednie napowietrzenie ciasta. Smaży je na patelni z roztopionym smalcem. Do ciasta dodaje kieliszek spirytusu, który sprawia, że pączki podczas smażenia nie chłoną tłuszczu.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11418
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 186
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11418
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 186
Składniki
Do miski pokrusz świeże drożdże. Dodaj cukier, dwie łyżki mąki. Składniki zalej ciepłym mlekiem. Całość wymieszaj. Zaczyn odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Pozostałą część mąki przesyp do dużej miski. Wbij 6 żółtek jaj, dodaj szczyptę soli, wlej wyrośnięty zaczyn i przestudzone masło. Dodaj kieliszek spirytusu. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Ciasto krótko wyrabiaj dłońmi, następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe pączki.
Na połowie wyciętych placków rozłóż po łyżce dżemu. Przykryj je plackami bez nadzienia. Zlep dokładnie brzegi.
Na patelni roztop kostkę smalcu. Pączki smaż partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone pączki przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
Odsączone pączki udekoruj cukrem pudrem.