Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i lekkie, robione z ciasta drożdżowego zaparzanego
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 375
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3469
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 200
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 375
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3469
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 200
Składniki
Zaparka: Na patelnię wlej mleko i wsyp mąkę, wymieszaj trzepaczką do dokładnego połączenia Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstej konsystencji Pozostaw do ostudzenia
Ciasto drożdżowe: Do ostudzonej zaparki (może być lekko ciepła) dodaj pojedynczo żółtka, wymieszaj trzepaczką lub mikserem Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, zaparkę wymieszaną z żółtkami i cukrem oraz ciepłe mleko i wyrób na jednolite ciasto Pod koniec wyrabiania dodaj miękkie masło oraz spirytus Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez chwilę * Wyrabiając, ciasto możesz podsypać niewielką ilością mąki, pamiętając jednak aby używać dodatkowej mąki jak najmniej. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm i wykrawaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki Pozostałe skrawki ciasta zlep, rozwałkuj i ponownie wytnij kształty, postępuj tak do skończenia ciasta Wycięte pączki ułóż na stolnicy podsypanej mąką Przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na ok. 30-40 min
Olej rozgrzej do temp. ok. 175°C * Jeśli nie masz termometru, temperaturę oleju sprawdź wrzucając kawałek ciasta. Jeśli od razu zacznie się smażyć, to olej jest dobrze nagrzany. Smaż pączki po ok. 2-3 min z każdej strony Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu Po lekkim wystudzeniu nadziej pączki według uznania Na koniec pączki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem