Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panieński rumieniec to mocno czekoladowe ciasto wypełnione kremowym serkiem śmietankowym. Dodatek wiśni nadaje mu lekko kwaskowatych akcentów. Z pewnością nie jest to deser dietetyczny, ale jaki pyszny!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7764
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 44
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7764
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 44
Składniki
Przygotuj ciasto. W średniej misce wymieszaj gorącą kawę i kakao do uzyskania gładkiej masy. Odłóż na bok. W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przesiej je. Do suchych składników dodaj jajka, mleko, olej, wanilię i masę kawowo-kakaową. Mieszaj na niskich obrotach miksera przez 30 sekund do połączenia składników. Zwiększ prędkość do średniej i kontynuuj ubijanie przez kolejną minutę.
Ciasto wlej równomiernie do dwóch blaszek o wymiarach 20x30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź na kratce.
Przygotuj krem. Masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce serka śmietankowego, za każdym razem miksując do całkowitego wchłonięcia. Dodawaj partiami cukier puder, cały czas miksując. Po zakończeniu mieszaj przez jeszcze 2-3 minuty do gładkości kremu.
Złóż ciasto. Do blaszki od ciasta włóż jeden ze spodów. Nałóż równomiernie połowę kremu i wygładź. Wiśnie odsącz z nadmiaru płynu. Poukładaj je w równych odległościach na kremie. Przykryj drugim blatem ciasta. Następnie nałóż połowę pozostałego kremu i rozsmaruj. Posyp wierzch płatkami czekoladowymi. Pozostały krem przenieś do rękawa cukierniczego. Udekoruj ciasto gwiazdkami. Na każdą połóż po wiśni. Panieński rumieniec wstaw do lodówki i schładzaj przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.