Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze przepisy pochodzą z rodzinnych notesów, a te najcenniejsze znajdują się na najbardziej zaplamionych i podniszczonych kartkach. Właśnie w takim notatniku cioci Matyldy znaleźliśmy przepis na ciasto Pasiak, które jest jej popisowym wypiekiem i nieodzownym elementem wszystkich rodzinnych spotkań. Zarówno tych bardziej, jak i mniej uroczystych. Mamy nadzieję, że także i wam przypadnie do gustu.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 1847
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 577
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 1847
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 577
Składniki
Rozpocznij od przygotowania ciasta kakaowego. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Białka oddziel od żółtek. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj do nich olej, wodę i pastę waniliową. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą pastę. Następnie dodaj do nich mąkę z proszkiem i kakao. Całość ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywno, a następnie stopniowo zacznij dodawać je do przygotowanej wcześniej masy. Rób to porcjami i za każdym razem delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przelej do formy o wymiarach 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia, a następnie podziel ciasto na 3 lub 2 blaty, w zależności od tego jak wysokie ciasto wyrosło.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. Odlej pół szklanki mleka i wymieszaj je mąką, mąką ziemniaczaną, pastą waniliową i sokiem z cytryny. Powinieneś otrzymać gładką pastę. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem, gdy będzie gorące, dodaj do niego przygotowaną wcześniej pastę. Energicznie mieszaj aby powstał gładki, gęsty budyń. Odstaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem, a następnie zacznij stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać do niego zimny budyń. Cały czas miksuj masę do połączenia wszystkich składników.
Złóż ciasto, układając naprzemiennie ciasto oraz porcję kremu budyniowego w blaszce do pieczenia.
Aby przygotować polewę, kostki czekolady przełóż razem z masłem do rondelka. Całość rozpuść na niewielkim ogniu, uważając aby czekolada się nie przypaliła. Gotową polewą, polej ciasto. Gotowe ciasto Pasiak powinno się jeszcze dobrze schłodzić - najlepiej będzie wstawić je na całą noc do lodówki.