Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pavlova, królowa wśród bez. Deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi. Idealna chrupka z zewnątrz beza, z lekko ciągnącym środkiem.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 783
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 783
Składniki
Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej, umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję sok z cytryny, następnie partiami cukier najlepiej po łyżce, stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera. Czas ubijania bezy to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową, przekładam na papier do pieczenia lub wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego ułatwiając sobie zadanie, tworząc pożądany kształt ( duży i wysoki krążek zagarniając boki ku górze, na wierzchu tworząc gniazdo ). Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moją Pavlovą suszyłam do 3 godziny, w temperaturze 120 °C z termoobiegiem z uchylonymi drzwiczkami. Misę w której ubijam śmietanę chłodzę w zamrażarce 15 minut ( wskazane w upalne dni ). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Śmietanę wykładam na wystudzoną bezę, owoce kroję na mniejsze kawałki wykładam na śmietanie . Oprószam cukrem pudrem. Deser przechowuję w lodówce.