Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i pożywne, pełnoziarniste ciasteczka z dodatkiem kakao, cynamonu oraz ziaren sezamu i maku.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 33
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2070
Polecam.
Odsłon: 416
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1973
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 33
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2070
Polecam.
Odsłon: 416
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1973
Składniki
Mak moczymy w wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go, przekładamy do rondelka wraz z ziarnami sezamu, zalewamy około 300 ml mleka i gotujemy około 10 minut przez cały czas mieszając. Mak i sezam odcedzamy z nadmiaru mleka i studzimy. * Ten zabieg sprawi, że ziarna nabiorą wyrazistości oraz niesamowitego smaku i aromatu.
Masło i olej ucieramy wraz z drobnym cukrem, a następnie dodajemy 2 jajka oraz kilka kropel aromatu miałowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, kakao oraz sodę oczyszczoną i mieszamy wszystkie suche składniki.
Do suchych składników dodajemy zmiksowana masę oraz ostudzone ziarna i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika. * Przed włożeniem do lodówki ciasto jest dość kleiste
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto * i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. * jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Z każdym dniem leżakowania ciasteczka będą smaczniejsze, bardziej wyraziste, aromatyczne i delikatne.
Życzę smacznego! :)