Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i pożywne, pełnoziarniste ciasteczka z dodatkiem kakao, cynamonu oraz ziaren sezamu i maku.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1797
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 155
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1428
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1797
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 155
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1428
Składniki
Mak moczymy w wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go, przekładamy do rondelka wraz z ziarnami sezamu, zalewamy około 300 ml mleka i gotujemy około 10 minut przez cały czas mieszając. Mak i sezam odcedzamy z nadmiaru mleka i studzimy. * Ten zabieg sprawi, że ziarna nabiorą wyrazistości oraz niesamowitego smaku i aromatu.
Masło i olej ucieramy wraz z drobnym cukrem, a następnie dodajemy 2 jajka oraz kilka kropel aromatu miałowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, kakao oraz sodę oczyszczoną i mieszamy wszystkie suche składniki.
Do suchych składników dodajemy zmiksowana masę oraz ostudzone ziarna i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika. * Przed włożeniem do lodówki ciasto jest dość kleiste
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto * i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. * jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Z każdym dniem leżakowania ciasteczka będą smaczniejsze, bardziej wyraziste, aromatyczne i delikatne.
Życzę smacznego! :)