Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Organizujesz zabawę z okazji Halloween i chcesz podać gościom niecodzienny deser? Pieczone jabłko z lodami i konfiturą to idealna słodycz pod koniec października. Ciepły owoc przyjemnie rozgrzeje, a dodatki - poprawią samopoczucie. Taki deser na Halloween sprawdzi się też przy innych okazjach - wystarczy zrezygnować z dekoracji.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 97
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4456
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 97
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4456
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180°C, w trybie góra-dół. Zetnij kawałek z góry jabłka (z korzonkiem) i wydrąż gniazdo nasienne. W połowie każdego owocu zrób nacięcie nożykiem - żeby jabłko nie pękło podczas pieczenia.
Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. W osobnej misce wymieszaj rodzynki, miód i przyprawę korzenną. Tak przygotowaną masę przełóż do środka jabłek (po łyżeczce).
Następnie nakryj odciętym fragmentem z góry jabłka i wstaw do piekarnika na 25 minut (jeśli owoc jest duży, wydłuż czas nawet do 45 minut).
W międzyczasie wyjmij owsiane ciasteczka. Uformuj je na kształt nagrobku. Każde podpisz czerwonym lukrem w pisaku (jak na zdjęciu).
Upieczone jabłka wyjmij z piekarnika. Zdejmij jabłkowe „czapeczki”, a na wierzch nałóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i gałkę lodów. Podawaj od razu.