Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pierniczki, ich cudowny zapach czuć w całym domu. Gotowe do jedzenia od razu po ich upieczeniu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10204
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 702
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10204
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 702
Składniki
Do garnka wlej miód (ja używam miodu sztucznego, pierniczki są wtedy miększe) oraz wsyp przyprawy, gdy całość zacznie się gotować wyłącz płomień. Następnie dodaj margarynę i odstaw na bok do przestudzenia.
Przesiej mąkę (typ 500), dodaj kakao i wymieszaj.
Jajka rozdziel na białka i żółtka (będą nam potrzebne tylko dwa białka, pozostałe dwa możesz zamrozić lub wykorzystać do innych przepisów). Białka ubij na sztywną pianę. Potem powoli, zacznnij dodawać do białek cukier (najlepiej drobny, łatwiej rozpuszcza się w białkach). UWAGA: Nie wsypuj całego cukru naraz. Rób to partiami. Na koniec dodawaj do masy po jednym żółtku.
Do jogurtu naturalnego (najlepiej użyj kremowego lub gęstego) dodaj sodę oczyszczoną. Lekko wymieszaj i odczekaj chwilę.
Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie kuchennym przy pomocy haka.
Przyszedł czas łączenia składników. Do mąki z kakałem dodawaj po kolei: masę jajeczną, miód z tłuszczem oraz na sam koniec jogurt z sodą.
Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję, należy je teraz dokładnie owinąć w folię i umieścić w lodówce najlepiej na całą noc.
Następnego dnia po wyjęciu ciasta z lodówki powinno mieć ono postać plasteliny. Nie bój się podsypywać ciasto mąką! Rozwałkowuj je na grubość min 4mm i przy pomocy foremek lub innych przyrządów wycinaj pierniczki.
Wycięte pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między pierniczkami zachowaj spore odległości, ponieważ pierniczki rosną w piekarniku. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 min ( w zależności jaką moc posiada twój piekarnik). Zimne pierniczki możesz udekorować lukrem.