Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki po upieczeniu można od razu konsumować. Są mięciutkie.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4470
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5904
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1361
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12695
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4470
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5904
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1361
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12695
Składniki
W rondelku rozpuść masło, dodaj miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Całość podgrzewaj kilka minut, wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Gotowy płyn odstaw do przestudzenia.
Śmietanę wymieszaj z sodą oczyszczoną.
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę rozmieszaną z sodą, cukier i przestudzony płyn korzenny (może być ciepły, ale nie gorący). Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką, przykryj folią i wstaw do lodówki na 10 godzin.
Po 10 godzinach wyjmij ciasto z miski, powinno mieć strukturę plasteliny. Oprósz dłonie mąką i uformuj z ciasta kulę, możesz sobie podzielić na kilka mniejszych kul, wygodnych do wałkowania. Podsyp ciasto mąką i rozwałkuj na placek około 6 mm. Wycinaj pierniczki przy pomocy wykrawaczki z świątecznym wzorem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, układaj pierniczki w sporych odstępach, ponieważ będą rosły. Piec na środkowej półce w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 13 minut.
Po wystudzeniu dekoruj według swojego pomysłu. SMACZNEGO!