Pierniczki alpejskie jak pączusie
Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- żółtka, 8 szt.
- białka, 3 szt.
- cukier, 3/4 szkl.
- kakao, 3 łyzki
- Śmietana 30%, 200 ml
- soda, 3 łyżeczki
- przyprawa do piernika, 4 łyżeczki
- masło lub margaryna, 250 g
- Miód, 400 ml
- bakalie do dekoracji, polewa
Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- żółtka, 8 szt.
- białka, 3 szt.
- cukier, 3/4 szkl.
- kakao, 3 łyzki
- Śmietana 30%, 200 ml
- soda, 3 łyżeczki
- przyprawa do piernika, 4 łyżeczki
- masło lub margaryna, 250 g
- Miód, 400 ml
- bakalie do dekoracji, polewa

Etapy przygotowania
W misce / duża /wymieszac mąkę z kakao i odstawić.Miód zagotować z przyprawami, włożyć masło , poczekac aż się rozpuści , studzimy.
W smietanie rozpuszcamy sodę , odstawiamy- smietana zwiększy swa objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier , ubijamy, dodajemy żółtka. Ubitą masę wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę z sodą . Ciasto odstawiamy na 24 godz. aby zgęstniało, w chłodne miejsce np. do lodówki.
Na drugi dzień - ciasto podsypujemy mąką , rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wykrojone smarujemy białkiem. Można wykroić cieńsze , włożyć np. marmoladę , złożyć obydwa razem i wyjdą jak ciasteczka alpejskie.
Blache wykładamy pergaminem , w pewnej odległości od siebie.Piec w temp.180*C , przez 10-12 min./ w zależności od grubości i wielkości pierników/.Polukrować , ozdobić według uznania.Pieczemy wcześniej przed świętami, ja już upiekłam. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 919

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 302
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 919

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 302



Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- żółtka, 8 szt.
- białka, 3 szt.
- cukier, 3/4 szkl.
- kakao, 3 łyzki
- Śmietana 30%, 200 ml
- soda, 3 łyżeczki
- przyprawa do piernika, 4 łyżeczki
- masło lub margaryna, 250 g
- Miód, 400 ml
- bakalie do dekoracji, polewa
W misce / duża /wymieszac mąkę z kakao i odstawić.Miód zagotować z przyprawami, włożyć masło , poczekac aż się rozpuści , studzimy.
W smietanie rozpuszcamy sodę , odstawiamy- smietana zwiększy swa objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier , ubijamy, dodajemy żółtka. Ubitą masę wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę z sodą . Ciasto odstawiamy na 24 godz. aby zgęstniało, w chłodne miejsce np. do lodówki.
Na drugi dzień - ciasto podsypujemy mąką , rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wykrojone smarujemy białkiem. Można wykroić cieńsze , włożyć np. marmoladę , złożyć obydwa razem i wyjdą jak ciasteczka alpejskie.
Blache wykładamy pergaminem , w pewnej odległości od siebie.Piec w temp.180*C , przez 10-12 min./ w zależności od grubości i wielkości pierników/.Polukrować , ozdobić według uznania.Pieczemy wcześniej przed świętami, ja już upiekłam. Smacznego.
wyglądają przepysznie :) jakiej mąki użyłaś? Słyszałam, że świetnie sprawdza się Szymanowska uniwersalna albo luksusowa. :)
Upiekłam pierniczki wg tego przepisu ale nadziane marmoladą. Wyszły pyszne i miękkie, polecam :)
Jutro będę je piekła, a właściwie mój wnuk,piecze co rok,dam znać jak się udały i czy są takie puszyste jak są zachwalane.
Upiekłam te pierniczki , tylko foremkami nadałam im różne kształty i po wystygnięciu polałam czekoladową polewą. Są naprawdę mięciutkie i bardzo dobre. Zaraz po wyjęciu z piekarnika zjadłam kilka. Przepis godny uwagi.5
Podoba mi się ten przepis, pierniczki na pewno smaczne, biorę do ulubionych, do wypróbowania. Pozdrawiam.