Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 98
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 98
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Składniki
W misce / duża /wymieszac mąkę z kakao i odstawić.Miód zagotować z przyprawami, włożyć masło , poczekac aż się rozpuści , studzimy.
W smietanie rozpuszcamy sodę , odstawiamy- smietana zwiększy swa objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier , ubijamy, dodajemy żółtka. Ubitą masę wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę z sodą . Ciasto odstawiamy na 24 godz. aby zgęstniało, w chłodne miejsce np. do lodówki.
Na drugi dzień - ciasto podsypujemy mąką , rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wykrojone smarujemy białkiem. Można wykroić cieńsze , włożyć np. marmoladę , złożyć obydwa razem i wyjdą jak ciasteczka alpejskie.
Blache wykładamy pergaminem , w pewnej odległości od siebie.Piec w temp.180*C , przez 10-12 min./ w zależności od grubości i wielkości pierników/.Polukrować , ozdobić według uznania.Pieczemy wcześniej przed świętami, ja już upiekłam. Smacznego.