Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pierniczki bez jajek to wyjątkowy wypiek, który łączy wszystko, co najlepsze w korzennych słodkościach: intensywny aromat cynamonu, goździków i imbiru, piękny ciemny kolor dzięki dodatkowi kakao, a do tego delikatną, lekko maślaną kruchą konsystencję. To świetny wybór dla osób, które mają alergię lub po prostu szukają lżejszej wersji tradycyjnych pierniczków.
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie odnajdą się w świątecznym menu osób z alergią. Z drugiej strony, jeśli zachowasz proporcje z naszego przepisu i zadbasz o dobrej jakości składniki, smak będzie porównywalny z klasycznymi pierniczkami. Jeśli chodzi o konsystencję, jest ona nieco inna. Cechą charakterystyczną pierniczków poza korzennym smakiem, nutką cynamonu, jest lekko twardsza tekstura. Dzięki temu są one kruche i chrupiące, tym samym bardziej wciągające podczas popołudniowej kawy czy oglądania filmu świątecznego. Jednocześnie ciastka zachowują swoją słodycz i są doskonałą bazą do zdobienia. W naszym przepisie proponujemy tradycyjny lukier z cukru pudru, jajek i soku z cytryny, ale nie jest to jedyny pomysł.
Możesz przygotować pierniczki bez jajek z wyprzedzeniem i przechowywać je w szklanym słoiku albo świątecznej puszce. To jeden z tych przepisów na Boże Narodzenie, który zostanie z tobą na dłużej!
mikser, worek cukierniczy, miska
W przepisie możesz użyć gotowej przyprawy do piernika, dostępnej w każdym sklepie, co znacznie ułatwia sprawę. Mamy jednak małą wskazówkę. Wsyp ją do małego moździerza i lekko rozetrzyj. Dzięki temu uwolnią więcej olejków eterycznych i pierniczki bez jajek będą intensywniej pachnieć już na etapie wyrabiania ciasta.
Jednak jeśli chcesz cieszyć się prawdziwym domowym wypiekiem, przygotuj mieszankę samodzielnie. Wystarczy, że wymieszasz cynamon z mielonymi goździkami, imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową. Możesz też dodać odrobinę mielonego pieprzu lub anyżu dla ostrzejszej nuty. Przepis na domową przyprawę do piernika możesz zrealizować znacznie wcześniej niż kilka dni przed Wigilią. Będziesz mieć ją na zapas i wykorzystasz do robienia innych domowych wypieków.
Dobre pierniczki zaczynają się od dobrze przygotowanego ciasta — sprężystego, gładkiego, lekko elastycznego, które łatwo się rozwałkowuje i z którego z łatwością wytniesz ulubione wzory. Każda mąka jest trochę inna (jedna wchłonie więcej płynów, inna mniej), dlatego po dodaniu masła i miodu sprawdź, czy ciasto nie jest zbyt suche. Jeśli składniki nie chcą się ładnie połączyć, możesz dodać łyżeczkę (lub dwie) zimnej wody albo mleka. Gdy z kolei wyraźnie klei się do rąk, podsyp delikatnie mąką, ale tylko tyle, aby dało się je zagnieść w kulę.
Ciasto kruche i miodowe bardzo lubi chłód. Nie pomijaj zatem chłodzenia go w lodówce minimum 20 minut. Najlepiej je wstawić na godzinę.
Rozwałkowuj ciasto na pierniczki bez jajek partiami, a resztę trzymaj w lodówce, aby się nie ogrzała. Stolnicę oprósz tylko odrobiną mąki. Następnie rozwałkowuj ciasto na wysokość około 3-5 mm. Im cieńsze pierniczki, tym bardziej będą kruche i twarde. Uważaj też przy przenoszeniu ich na blachę. Najlepiej podważ je delikatnie nożem albo łopatką.
W tym przepisie na pierniczki bez jajek proponujemy lukier królewski. Jest on najczęściej wybierany do ciasteczek na święta, bo zastyga na twardo i tworzy śnieżnobiałą powierzchnię. Jest też dobrym pomysłem, kiedy chcesz stworzyć świąteczne wzory (śnieżynki, ramki, kropeczki). Wystarczy, że przełożysz lukier do małego woreczka strunowego, odetniesz maleńki róg i będziesz rysować jak pisakiem.
Jeśli wolisz coś jeszcze bardziej smakowitego, możesz zrobić lukier cytrynowy albo rozpuścić gorzką lub białą czekoladę (w kąpieli wodnej albo bardzo powoli w mikrofali) i zanurzać w niej pierniczki. Na jeszcze mokrym wierzchu układaj cukrowe gwiazdki albo perełki.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2308
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 363
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 52
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 218
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2308
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 363
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 52
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 218
Składniki
W misce połącz mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i sól. Wymieszaj składniki.
Dodaj masło (pokrojone masło), miód, a następnie wyrób ciasto lub wymieszaj mikserem, aż stanie się gładkie. W razie suchości ciasta dodaj wody.
Owiń ciasto folią spożywczą i włóż ciasto do lodówki na około 20 minut do schłodzenia.
Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm i wycinaj kształty przy pomocy ulubionych foremek.
Pierniczki piecz na blaszce lub użyj papieru do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Po upieczeniu przełóż pierniczki na papier. W tym czasie przygotuj lukier.
W misce przygotuj białka jaj, dodaj cukier puder i ubij za pomocą miksera na sztywno. Gdy lukier będzie już sztywny, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i wymieszaj z masą białkową. Lukier powinien być gęsty i o jednolitej konsystencji. Dekoruj nim pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub wykałaczki, a następnie pozostaw do utwardzenia. Możesz, zamiast lukru użyć również rozpuszczonej białej czekolady.