Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie odnajdą się w świątecznym menu osób z alergią lub wegan. Z drugiej strony można poeksperymentować z przepisem i porównać smak z tradycyjnym wypiekiem. Cechą charakterystyczną pierniczków poza korzennym smakiem, nutką cynamonu, jest lekko twardsza tekstura ciastek. Ciastka z tego przepisu wychodzą bardziej chrupiące i kruche, ale jednocześnie zachowują słodycz i smak klasycznych pierniczków. Pięknie przyozdobione, idealnie odnajdą się na świątecznym stole, a do tego smakują przepysznie.
mikser, worek cukierniczy, miska
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1601
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1063
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 151
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1601
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1063
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 151
Składniki
W misce połącz mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i sól. Wymieszaj składniki.
Dodaj masło (pokrojone masło), miód, a następnie wyrób ciasto lub wymieszaj mikserem, aż stanie się gładkie. W razie suchości ciasta dodaj wody.
Owiń ciasto folią spożywczą i włóż ciasto do lodówki na około 20 minut do schłodzenia.
Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm i wycinaj kształty przy pomocy ulubionych foremek.
Pierniczki piecz na blaszce lub użyj papieru do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Po upieczeniu przełóż pierniczki na papier. W tym czasie przygotuj lukier.
W misce przygotuj białka jaj, dodaj cukier puder i ubij za pomocą miksera na sztywno. Gdy lukier będzie już sztywny, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i wymieszaj z masą białkową. Lukier powinien być gęsty i o jednolitej konsystencji. Dekoruj nim pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub wykałaczki, a następnie pozostaw do utwardzenia. Możesz, zamiast lukru użyć również rozpuszczonej białej czekolady.