Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Pierniczki bez jajek
  • Ciasta
  • Przepis na

Pierniczki bez jajek

31.07.2025 Odsłon: 1138
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Te pierniczki bez jajek to wyjątkowy wypiek, który łączy wszystko, co najlepsze w korzennych słodkościach: intensywny aromat cynamonu, goździków i imbiru, piękny ciemny kolor dzięki dodatkowi kakao, a do tego delikatną, lekko maślaną kruchą konsystencję. To świetny wybór dla osób, które mają alergię lub po prostu szukają lżejszej wersji tradycyjnych pierniczków. 

Przepis na pierniczki bez jajek – to się uda! 

Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie odnajdą się w świątecznym menu osób z alergią. Z drugiej strony, jeśli zachowasz proporcje z naszego przepisu i zadbasz o dobrej jakości składniki, smak będzie porównywalny z klasycznymi pierniczkami. Jeśli chodzi o konsystencję, jest ona nieco inna. Cechą charakterystyczną pierniczków poza korzennym smakiem, nutką cynamonu, jest lekko twardsza tekstura. Dzięki temu są one kruche i chrupiące, tym samym bardziej wciągające podczas popołudniowej kawy czy oglądania filmu świątecznego. Jednocześnie ciastka zachowują swoją słodycz i są doskonałą bazą do zdobienia. W naszym przepisie proponujemy tradycyjny lukier z cukru pudru, jajek i soku z cytryny, ale nie jest to jedyny pomysł. 

Możesz przygotować pierniczki bez jajek z wyprzedzeniem i przechowywać je w szklanym słoiku albo świątecznej puszce. To jeden z tych przepisów na Boże Narodzenie, który zostanie z tobą na dłużej! 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, worek cukierniczy, miska

Etapy przygotowania

Jak dobrać przyprawy korzenne do pierniczków bez jajek? 

W przepisie możesz użyć gotowej przyprawy do piernika, dostępnej w każdym sklepie, co znacznie ułatwia sprawę. Mamy jednak małą wskazówkę. Wsyp ją do małego moździerza i lekko rozetrzyj. Dzięki temu uwolnią więcej olejków eterycznych i pierniczki bez jajek będą intensywniej pachnieć już na etapie wyrabiania ciasta. 

Jednak jeśli chcesz cieszyć się prawdziwym domowym wypiekiem, przygotuj mieszankę samodzielnie. Wystarczy, że wymieszasz cynamon z mielonymi goździkami, imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową. Możesz też dodać odrobinę mielonego pieprzu lub anyżu dla ostrzejszej nuty. Przepis na domową przyprawę do piernika możesz zrealizować znacznie wcześniej niż kilka dni przed Wigilią. Będziesz mieć ją na zapas i wykorzystasz do robienia innych domowych wypieków. 

Jak zrobić idealne ciasto do pierniczków bez jajek? 

Dobre pierniczki zaczynają się od dobrze przygotowanego ciasta — sprężystego, gładkiego, lekko elastycznego, które łatwo się rozwałkowuje i z którego z łatwością wytniesz ulubione wzory. Każda mąka jest trochę inna (jedna wchłonie więcej płynów, inna mniej), dlatego po dodaniu masła i miodu sprawdź, czy ciasto nie jest zbyt suche. Jeśli składniki nie chcą się ładnie połączyć, możesz dodać łyżeczkę (lub dwie) zimnej wody albo mleka. Gdy z kolei wyraźnie klei się do rąk, podsyp delikatnie mąką, ale tylko tyle, aby dało się je zagnieść w kulę. 

Ciasto kruche i miodowe bardzo lubi chłód. Nie pomijaj zatem chłodzenia go w lodówce minimum 20 minut. Najlepiej je wstawić na godzinę.  

Rozwałkowuj ciasto na pierniczki bez jajek partiami, a resztę trzymaj w lodówce, aby się nie ogrzała. Stolnicę oprósz tylko odrobiną mąki. Następnie rozwałkowuj ciasto na wysokość około 3-5 mm. Im cieńsze pierniczki, tym bardziej będą kruche i twarde. Uważaj też przy przenoszeniu ich na blachę. Najlepiej podważ je delikatnie nożem albo łopatką.  

Jak udekorować pierniczki bez jajek? 

W tym przepisie na pierniczki bez jajek proponujemy lukier królewski. Jest on najczęściej wybierany do ciasteczek na święta, bo zastyga na twardo i tworzy śnieżnobiałą powierzchnię. Jest też dobrym pomysłem, kiedy chcesz stworzyć świąteczne wzory (śnieżynki, ramki, kropeczki). Wystarczy, że przełożysz lukier do małego woreczka strunowego, odetniesz maleńki róg i będziesz rysować jak pisakiem. 

Jeśli wolisz coś jeszcze bardziej smakowitego, możesz zrobić lukier cytrynowy albo rozpuścić gorzką lub białą czekoladę (w kąpieli wodnej albo bardzo powoli w mikrofali) i zanurzać w niej pierniczki. Na jeszcze mokrym wierzchu układaj cukrowe gwiazdki albo perełki.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17753

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22553

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1703

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2214

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11765

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 90

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17753

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22553

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1703

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2214

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11765

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 90

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Pierniczki bez jajek
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

Pierniczki
  • 300 g mąki pszennej
  • 100-120 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 10 g przyprawy korzennej lub mieszanka cynamonu, goździkówi i imbiru)
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
Lukier
  • 200 g cukru pudru
  • 2 białka średnich jajek
  • 5 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1

W misce połącz mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i sól. Wymieszaj składniki.

2

Dodaj masło (pokrojone masło), miód, a następnie wyrób ciasto lub wymieszaj mikserem, aż stanie się gładkie. W razie suchości ciasta dodaj wody.

3

Owiń ciasto folią spożywczą i włóż ciasto do lodówki na około 20 minut do schłodzenia.

4

Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm i wycinaj kształty przy pomocy ulubionych foremek.

5

Pierniczki piecz na blaszce lub użyj papieru do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

6

Po upieczeniu przełóż pierniczki na papier. W tym czasie przygotuj lukier.

7

W misce przygotuj białka jaj, dodaj cukier puder i ubij za pomocą miksera na sztywno. Gdy lukier będzie już sztywny, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i wymieszaj z masą białkową. Lukier powinien być gęsty i o jednolitej konsystencji. Dekoruj nim pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub wykałaczki, a następnie pozostaw do utwardzenia. Możesz, zamiast lukru użyć również rozpuszczonej białej czekolady.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki