Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki kruche, lukrowane przygotowane z przeznaczeniem na drobne upominki dla rodziny. Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu są wtedy kruche, aby nieco zmiękły mogą leżakować szczelnie zamknięte w puszce, będą równie pyszne.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 69
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5472
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2556
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 69
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5472
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2556
Składniki
Przygotowanie W rondlu rozpuścić cukier, margarynę, miód, mieszając co jakiś czas. Masę miodową pozostawić do ostudzenia. Mąkę z sodą przesiać. Jajka roztrzepać, dodać do masy miodowej, wymieszać. Wszystkie składniki zagnieść w gładkie i elastyczne ciasto. Owinięte folią spożywczą ciasto schłodzić do godziny. Ciasto piernikowe wałkować na grubość 3-5 mm wykrawać pierniczki od foremek. Ostrożnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przed upieczeniem powinno być wałkowane bezpośrednio schłodzone, wówczas pierniki nie zmienią kształtu podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez 8-12 minut, ciasto początkowo będzie miękkie z czasem studzenia będzie twardnieć. Pozostawić na kratce do wystudzenia.