Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki kruche, lukrowane przygotowane z przeznaczeniem na drobne upominki dla rodziny. Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu są wtedy kruche, aby nieco zmiękły mogą leżakować szczelnie zamknięte w puszce, będą równie pyszne.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 260
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 138
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 374
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1537
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 260
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 138
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 374
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1537
Składniki
Przygotowanie W rondlu rozpuścić cukier, margarynę, miód, mieszając co jakiś czas. Masę miodową pozostawić do ostudzenia. Mąkę z sodą przesiać. Jajka roztrzepać, dodać do masy miodowej, wymieszać. Wszystkie składniki zagnieść w gładkie i elastyczne ciasto. Owinięte folią spożywczą ciasto schłodzić do godziny. Ciasto piernikowe wałkować na grubość 3-5 mm wykrawać pierniczki od foremek. Ostrożnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przed upieczeniem powinno być wałkowane bezpośrednio schłodzone, wówczas pierniki nie zmienią kształtu podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez 8-12 minut, ciasto początkowo będzie miękkie z czasem studzenia będzie twardnieć. Pozostawić na kratce do wystudzenia.