Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6521
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 117
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2233
Królowa grilla :)
Odsłon: 1665
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6521
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 117
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2233
Królowa grilla :)
Odsłon: 1665
Składniki
Miód, cukier, masło łączymy i podgrzewamy aż do zagotowania. Studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę i ucieramy, jajka i cały czas kręcimy. Dodajemy również sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i składamy w chłodnym miejscu . Takie ciasto powinno leżakować nawet kilka tygodni , a minimum tydzień. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki . Z placków wykrawamy najróżniejsze wzory. Mogą być zwykłe kółeczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w piekarniku 180 stopni . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Z białka i cukru pudru robimy lukier. Barwniki dodajemy zależnie od potrzeby. Po wystudzeniu pierniczki pięknie dekorujemy lukrem i cukierkami. Smacznego.