Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 860
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 260
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31504
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 860
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 260
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31504
Składniki
W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Następnie do gorącej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy do piernika, kakao i sodę, wbijamy jajka, dodajemy startę skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Przekładamy mąkę na stolnicę robimy dołek i wlewamy masę miodową. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut. Można udekorować pierniczki z lukrem.