Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414494
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2321
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414494
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2321
Składniki
W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Następnie do gorącej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy do piernika, kakao i sodę, wbijamy jajka, dodajemy startę skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Przekładamy mąkę na stolnicę robimy dołek i wlewamy masę miodową. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut. Można udekorować pierniczki z lukrem.