Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 688
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2959
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 506
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 688
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2959
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 506
Składniki
W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Następnie do gorącej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy do piernika, kakao i sodę, wbijamy jajka, dodajemy startę skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Przekładamy mąkę na stolnicę robimy dołek i wlewamy masę miodową. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut. Można udekorować pierniczki z lukrem.