Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27315
Polecam, pychota.
Odsłon: 231
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 49
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27315
Polecam, pychota.
Odsłon: 231
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 49
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Z octu jabłkowego, cukru i sosu sojowego zrobić miksturę i dodać do jeszcze ciepłego ryżu, wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Łososia też pokroić w kostkę. Algi pociąć na kawałki na ok. 2×2 cm. Imbir pokroić na mniejsze części. Majonez wymieszać z wasabi.
Dno salaterki o średnic 20 cm przykryć algami. Na algi wyłożyć połowę ryżu. Ryż posmarować połową majonezu z wasabi. Teraz ogórek, połowa porcji łososia i imbir. Na imbir ponownie algi i pozostały ryż. Znowu majonez z wasabi. Teraz awokado i pozostały łosoś. Wierzch posypać sezamem, wcześniej delikatnie prażonym na suchej patelni. Schłodzić ok 2 godzin.
Smacznego.