Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są miękkie, przepyszne i w 100% naturalne. W puszcce mogą poleżeć długie tygodnia bez utraty walorów smakowych :)
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3730
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 915
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34205
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 554
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3730
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 915
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34205
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 554
Składniki
W rondlu karmelizujemy 1/2 szklanki cukru. Dodajemy miód, margarynę, smalec. Masę zagotować - cały czas mieszając. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy przyprawy oraz proszek do pieczenia. Calość mieszamy. Łączmy z ostudzonym tłuszczem oraz miodem. Jajka ubijamy z resztą cukru (pół szklanki) i dodajemy do masy. Mieszamy. Sodę rozpuszczamy w odrobinie mleka i dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto przekładamy do kamiennego garnka i przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej.
Po tygodniu ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm. Wykrawamy za pomocą foremek różne kształty.
Pierniczki układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w temp. 200 C na złoty kolor. Ok. 10-15 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem ;)