Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4284
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11668
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6669
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5540
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13760
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4284
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11668
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6669
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5540
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13760
Składniki
Miód, mleko i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka i ubić (około 5 minut). Następnie dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól,przyprawy do piernika. Wszystko starannie wymieszać Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do emaliowanego garnka,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.
Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 170 - 180C około godziny. Czy piernik jest upieczony sprawdzam patyczkiem. Z ciasta można również upiec 3 placki. 1 i 2 wersję przełożyć powidłami śliwkowymi, marmoladą i polać czekoladą.
Ja uwielbiam piernik bez powideł i polewy. Po wystudzeniu zawijam folią spożywczą. Piernik zachowuje świeżość co najmniej przez miesiąc. Te na zdjęciach piekłam 20 grudnia.