Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 751
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5441
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9267
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 145
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 101
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 751
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5441
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9267
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 145
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 101
Składniki
Miód, mleko i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka i ubić (około 5 minut). Następnie dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól,przyprawy do piernika. Wszystko starannie wymieszać Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do emaliowanego garnka,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.
Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 170 - 180C około godziny. Czy piernik jest upieczony sprawdzam patyczkiem. Z ciasta można również upiec 3 placki. 1 i 2 wersję przełożyć powidłami śliwkowymi, marmoladą i polać czekoladą.
Ja uwielbiam piernik bez powideł i polewy. Po wystudzeniu zawijam folią spożywczą. Piernik zachowuje świeżość co najmniej przez miesiąc. Te na zdjęciach piekłam 20 grudnia.