Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 296
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2307
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 433
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 856
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 296
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2307
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 433
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 856
Składniki
Miód, mleko i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka i ubić (około 5 minut). Następnie dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól,przyprawy do piernika. Wszystko starannie wymieszać Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do emaliowanego garnka,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.
Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 170 - 180C około godziny. Czy piernik jest upieczony sprawdzam patyczkiem. Z ciasta można również upiec 3 placki. 1 i 2 wersję przełożyć powidłami śliwkowymi, marmoladą i polać czekoladą.
Ja uwielbiam piernik bez powideł i polewy. Po wystudzeniu zawijam folią spożywczą. Piernik zachowuje świeżość co najmniej przez miesiąc. Te na zdjęciach piekłam 20 grudnia.