Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik, który można upiec tuż przed świętami, bardzo łatwy przepis na aromatyczne i wilgotne ciasto.
Domowy mus jabłkowy to idealny sposób na zasmakowanie lata nawet podczas mroź...
Odsłon: 697
Domowy mus jabłkowy to idealny sposób na zasmakowanie lata nawet podczas mroź...
Odsłon: 697
Składniki
Mleko, cukier i kakao umieść w garnku i wymieszaj. Następnie dodaj masło i zagotuj mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do przestudzonej masy i wymieszaj trzepaczką. Dodaj powidła śliwkowe i ponownie wymieszaj. Wsyp sypkie składniki: mąkę, przyprawę do piernika, cynamon i sodę, wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170°C przez 45-60 min do suchego patyczka. Gdy ciasto całkowicie wystygnie możesz je przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi. Ja odkroiłam wierzchnią wypukłą część ale możesz ją pozostawić jeśli Ci nie przeszkadza wypukłe ciasto, ja chciałam mieć jak najbardziej płaski piernik. Przygotuj polewę. Masło wymieszaj z cukrem pudrem i kakaem, powstanie bardzo gęsta masa. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszaj. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę wrzątku. Polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Udekoruj według własnego uznania. Smacznego!