Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik, który można upiec tuż przed świętami, bardzo łatwy przepis na aromatyczne i wilgotne ciasto.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22540
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14838
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4641
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44272
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 627
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22540
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14838
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4641
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44272
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 627
Składniki
Mleko, cukier i kakao umieść w garnku i wymieszaj. Następnie dodaj masło i zagotuj mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do przestudzonej masy i wymieszaj trzepaczką. Dodaj powidła śliwkowe i ponownie wymieszaj. Wsyp sypkie składniki: mąkę, przyprawę do piernika, cynamon i sodę, wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170°C przez 45-60 min do suchego patyczka. Gdy ciasto całkowicie wystygnie możesz je przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi. Ja odkroiłam wierzchnią wypukłą część ale możesz ją pozostawić jeśli Ci nie przeszkadza wypukłe ciasto, ja chciałam mieć jak najbardziej płaski piernik. Przygotuj polewę. Masło wymieszaj z cukrem pudrem i kakaem, powstanie bardzo gęsta masa. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszaj. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę wrzątku. Polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Udekoruj według własnego uznania. Smacznego!