Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna wywodząca się z kuchni śląskiej. Jej bazę stanowi namoczony w wodzie lub w ciemnym piwie piernik. Danie zawdzięcza mu konsystencję gęstego budyniu. Bogaty, wyśmienity smak moczki to zasługa ogromnej ilości bakalii. Wigilijny deser nie ma jednak prawa udać się bez dobrego piernika. Piernik do moczki przygotować można na różne sposoby. Musi on jednak być dość twardy. Ideałem jest dojrzewający piernik…z poprzednich świąt Bożego Narodzenia. Jeśli jednak właśnie odkrywasz moczkę i nie chcesz czekać rok, by poznać jej smak, przygotuj śląski piernik według poniższego przepisu.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16092
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4342
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 970
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4164
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16092
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4342
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 970
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4164
Składniki
Wlej do garnka miód. Dodaj masło, mleko, 100 g cukru i wszystkie przyprawy. Podgrzej na wolnym ogniu (nie dopuszczając do zagotowania masy), cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, gdy cukier rozpuści się całkowicie.
Wymieszaj mąkę ze sodą i kakao. Jajka utrzyj z resztą cukru. Połącz jajka i produkty sypkie z masą miodową. Wymieszaj na gładkie ciasto. Przelej je do natłuszczonej, oprószonej mąką keksówki (30-35 cm długości) i wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczony i wystudzony piernik owiń płócienną ściereczką i odłóż w zimne miejsce na 2-3 tygodnie.