Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne dyniowe. Wilgotne, mięciutkie, pyszne.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417034
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417034
Składniki
Całe jajka ubić z cukrem do białości.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce puree z dyni.
Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Długo nie miksować.
Dodać migdały w słupkach i żurawinę. Wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min, do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce. Polać polewą czekoladową i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Polewa czekoladowa W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem wody, cukru i kakao. Podrzewać i mieszać do uzyskania lśniącej masy.