Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne dyniowe. Wilgotne, mięciutkie, pyszne.
Piernik dyniowy z żurawiną i migdałami
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżka przypraw do piernika
- 100 g migdałów słupków
- szklanka suszonej żurawiny
- migdały w płatkach
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżka przypraw do piernika
- 100 g migdałów słupków
- szklanka suszonej żurawiny
- migdały w płatkach
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao

Etapy przygotowania
Całe jajka ubić z cukrem do białości.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce puree z dyni.
Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Długo nie miksować.
Dodać migdały w słupkach i żurawinę. Wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min, do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce. Polać polewą czekoladową i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Polewa czekoladowa W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem wody, cukru i kakao. Podrzewać i mieszać do uzyskania lśniącej masy.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 324

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 70

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2705
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 324

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 70

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2705



Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżka przypraw do piernika
- 100 g migdałów słupków
- szklanka suszonej żurawiny
- migdały w płatkach
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Całe jajka ubić z cukrem do białości.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce puree z dyni.
Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Długo nie miksować.
Dodać migdały w słupkach i żurawinę. Wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min, do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce. Polać polewą czekoladową i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Polewa czekoladowa W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem wody, cukru i kakao. Podrzewać i mieszać do uzyskania lśniącej masy.
Kolejny piernik doskonały Ewy!
Pyszny piernik , świetny kolor :)
Mniam, mniam przepyszny piernik. Super pomysł z dodatkiem dyni.;)
Lubię takie ciasta z dodatkiem warzyw🥰 Musi być pyszny Zapisuje i wyparuje 😃