Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy dla ciebie przepis na miękki i wilgotny piernik. Sekretem w przypadku naszego przepisu jest herbata. Przekonaj się jak dodanie tego popularnego naparu odmienia na plus smak piernika!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 777
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5541
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9360
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 193
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 777
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5541
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9360
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 193
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, koniecznie więc na 3-4 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta wyjmij je na do kuchennej szafki.
Masło i miód włóż do garnka z grubym dnem i rozpuść na średniej mocy palnika. Pamiętaj o mieszaniu! Po całkowitym rozpuszczeniu przestudź otrzymaną masę. Oddziel białka od żółtek i umieść je w misce. Do białek dodaj szczyptę soki i ubij mikserem na sztywną pianę (rozpocznij od najniższych obrotów miksera i systematycznie je zwiększaj), a następnie dodawaj stopniowo cukier. Mieszaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy z białek powstanie gęsta piana, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo żółtka.
Do połączonej z żółtkami piany dodawaj po trochu naprzemiennie herbatę i rozpuszczony miód z masłem. Miksuj wszystko na wolnych obrotach.
W oddzielnej misce wymieszaj produkty sypkie, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj je porcjami do masy miksując całość na możliwie najniższych obrotach.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj wierzch masy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnie Celsjusza. Piecz około 35-40 minut (stan upieczenia sprawdzaj patyczkiem).