Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy dla ciebie przepis na miękki i wilgotny piernik. Sekretem w przypadku naszego przepisu jest herbata. Przekonaj się jak dodanie tego popularnego naparu odmienia na plus smak piernika!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7872
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1088
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13634
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7872
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1088
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13634
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, koniecznie więc na 3-4 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta wyjmij je na do kuchennej szafki.
Masło i miód włóż do garnka z grubym dnem i rozpuść na średniej mocy palnika. Pamiętaj o mieszaniu! Po całkowitym rozpuszczeniu przestudź otrzymaną masę. Oddziel białka od żółtek i umieść je w misce. Do białek dodaj szczyptę soki i ubij mikserem na sztywną pianę (rozpocznij od najniższych obrotów miksera i systematycznie je zwiększaj), a następnie dodawaj stopniowo cukier. Mieszaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy z białek powstanie gęsta piana, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo żółtka.
Do połączonej z żółtkami piany dodawaj po trochu naprzemiennie herbatę i rozpuszczony miód z masłem. Miksuj wszystko na wolnych obrotach.
W oddzielnej misce wymieszaj produkty sypkie, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj je porcjami do masy miksując całość na możliwie najniższych obrotach.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj wierzch masy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnie Celsjusza. Piecz około 35-40 minut (stan upieczenia sprawdzaj patyczkiem).