Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to ciasto pełne korzennego aromatu. Jest prosty do wykonania, więc warto go zrobić nawet bez świątecznej okazji.
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6737
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 223
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 165
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 415
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6737
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 223
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 165
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 415
Składniki
Na początek roztapiamy margarynę, którą następnie należy ostudzić, aby pozostałe składniki się nie zważyły. W czasie kiedy tłuszcz będzie stygł zabieramy się za ubijanie jajek z cukrem. Ubijamy je na puszystą masę.
Potem do naczynia kolejno dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, która zagwarantuje nam niepowtarzany aromat ciasta. Całość miksujemy. Dolewamy ostudzone masło i ubijamy dalej. Na koniec jeszcze dodajemy powidła.
Gdy już wszystkie składniki naszego piernika połączą się w jednolitą i gładką masę, przelewamy całość ciasta do formy. Następnie foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Można udekorować je polewą czekoladową, ale ja najczęściej polewam całość lukrem. I gotowe. Smacznego! :)