Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły Ci się klasyczne ciasta świąteczne? A co powiesz na niebanalny piernik marchewkowy? Ten aromatyczny deser nie zajmie Ci dużo czasu w przygotowaniu, a jego wyjątkowy smak docenisz już po pierwszym kęsie.
Keksówka 25 × 10 cm
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 647
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 71
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 1423
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 4431
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 35
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 647
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 71
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 1423
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 4431
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 35
Składniki
Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Keksówkę o wymiarach 25 × 10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Olej wlej do miski, dodaj cukier puder oraz wbij jajka. Wszystko ubij mikserem przez około 5 minut. Dorzuć utartą marchewkę, a na koniec dodawaj partiami mąkę wraz z przyprawami. Całość możesz wymieszać łopatką do ciasta lub zmiksować.
Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej keksówki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia od czasu do czasu sprawdzaj stan ciasta patyczkiem, który na koniec powinien być suchy po wyjęciu.
Przygotuj lukier. W tym celu przesiej przez sitko cukier puder do miseczki. Dolej wodę i za pomocą łyżki dokładnie wszystko wymieszaj i utrzyj, aż do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wystudzone ciasto polej polewą i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.