Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny piernik na święta i nie tylko polecam
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28038
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28038
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Do miski daję 100 gr drożdży kruszę 1 szkl cukru ,7 zóltek ,miód ,olej i mieszam składniki ,w drugiej misce daję mąkę pszenna ,sodę ,przyprawę do piernika ,następnie suche składniki wsypuję do mokrych i mieszam .Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i dodaję dom ciasta delikatnie mieszam ,gotowe ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Ciasto piekę w 180 stopniach na środkowej półce 30 minut .
Masa z kaszy manny 2 szkl mleka zagotować z cukrem dodać kasze manę stale mieszać i gotować aż masa zgęstnie i odstawić do ostygnięcia .
Gdy kasa ostygnie ucieram ja z miękkimi masłem lub margaryną dodając porcjami kasze do masła i ucieram na puszystą masę.
Upieczony i ostudzony piernik przecinam na 2 blaty ,na pierwsza polowe wykładam polowe masy z kaszy manny i na wierzch wykładam drzem przykrywam 2 częścią pozostała masę daje na wierzch ciasta i posypuje drobno posiekanymi orzechami i na kilka godzin do lodówki najlepiej na cała noc smacznego