Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i wyjątkowo smaczny piernik na maślance zawsze zachwyca smakiem. Jest miękki i wilgotny, właśnie za sprawą tego niecodziennego dodatku. Już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu.
Foremka o wymiarach ok. 20x30 cm
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2968
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 276
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 66
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1858
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12690
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2968
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 276
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 66
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1858
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12690
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do delikatnego ostudzenia. Jajka w całości ubij wraz z cukrem pudrem aż uzyskasz puszystą i gładką masę. Powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Dodawaj partiami miód, cały czas miksując. Teraz zacznij wlewać masło. Kiedy składniki się połączą, nie ubijaj dalej.
Mąkę pszenną przesiej wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Teraz dodawaj do przygotowanej wcześniej masy na zmianę produkty sypkie i maślankę (powinna mieć temperaturę pokojową). Delikatnie mieszaj szpatułką albo łyżką. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, do tzw. suchego patyczka. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Ciasto przekrój na pół, a następnie rozprowadź na jednej części powidła śliwkowe. Zakryj drugim blatem i także rozsmaruj owoce. Teraz rozpuść śmietankę w rondelku. Wyłącz grzanie palnika i dołóż czekoladę mleczną posiekaną drobno. Wymieszaj w taki sposób, aby powstała gładka masa. Ciasto udekoruj polewą czekoladową.