Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny piernik przekładany.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 478
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 463
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 59
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 478
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 463
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 59
Składniki
Przygotowanie ciasta Na początek połączyć składniki suche (mąka, kakao, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona), odstawić na bok. Masło utrzeć z masłem na puszystą piane aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając, na koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Przestudzony płynny miód dodajemy na sam koniec (trzeba uważać aby miód nie był zbyt gorący aby nam ciasta nie zwarzył). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta małymi porcjami (na 2-3 razy). Gotowy piernik przekładamy do formy jeżeli użyjemy większej, to przekroimy tylko raz piernik a jak do mniejszej, będzie grubszy i możemy przekroić podwójnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 stopni i pieczemy ok 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczony i przestudzony piernik przecinamy i smarujemy powidłami. Przygotowanie polewy W rondelku rozpuścić czekoladę, masło wraz z mlekiem. Przestudzoną polać przełożony piernik.