Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny piernik przekładany.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4904
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5806
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7457
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4904
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5806
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7457
Składniki
Przygotowanie ciasta Na początek połączyć składniki suche (mąka, kakao, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona), odstawić na bok. Masło utrzeć z masłem na puszystą piane aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając, na koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Przestudzony płynny miód dodajemy na sam koniec (trzeba uważać aby miód nie był zbyt gorący aby nam ciasta nie zwarzył). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta małymi porcjami (na 2-3 razy). Gotowy piernik przekładamy do formy jeżeli użyjemy większej, to przekroimy tylko raz piernik a jak do mniejszej, będzie grubszy i możemy przekroić podwójnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 stopni i pieczemy ok 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczony i przestudzony piernik przecinamy i smarujemy powidłami. Przygotowanie polewy W rondelku rozpuścić czekoladę, masło wraz z mlekiem. Przestudzoną polać przełożony piernik.