Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny piernik przekładany.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 420
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 122
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 58
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 24
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 61
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 420
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 122
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 58
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 24
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 61
Składniki
Przygotowanie ciasta Na początek połączyć składniki suche (mąka, kakao, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona), odstawić na bok. Masło utrzeć z masłem na puszystą piane aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając, na koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Przestudzony płynny miód dodajemy na sam koniec (trzeba uważać aby miód nie był zbyt gorący aby nam ciasta nie zwarzył). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta małymi porcjami (na 2-3 razy). Gotowy piernik przekładamy do formy jeżeli użyjemy większej, to przekroimy tylko raz piernik a jak do mniejszej, będzie grubszy i możemy przekroić podwójnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 stopni i pieczemy ok 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczony i przestudzony piernik przecinamy i smarujemy powidłami. Przygotowanie polewy W rondelku rozpuścić czekoladę, masło wraz z mlekiem. Przestudzoną polać przełożony piernik.