Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i jest, po sześciu tygodniach leżakowania w lodówce.... Upieczony, przełożony masą z suszonych śliwek i marcepanu, polany gorzką czekoladą.....
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6577
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6577
Składniki
Do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, zagotować, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wystudzić. W sporej misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika oraz sól. Dodać ostudzoną masę miodową i jajka. Sodę rozprowadzić w mleku, przelać do miski. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką (lub mikserem używając haka do wyrabiania ciasta) do połączenia składników. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub szklanego pojemnika, nakryć lnianą ścierką i wstawić do lodówki na 4-6 tygodni.
Na 3-5 dni przed świętami ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Blachę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, piec przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Tak samo upiec dwie pozostałe części ciasta. Wystudzić.
Składniki masy śliwkowej przełożyć do malaksera, dokładnie zblendować. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć masą śliwkową, zawinąć w pergamin, obciążyć i odstawić na 2-3 dni.
Śmietankę rozgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Ciasto przeciąć na pół. Każdy z pierników polać polewą czekoladową.