Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków. Piernik wileński jest z uprażonej żytniej mąki, bez masła. Jest przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia. I jak to piernik, im starszy tym lepszy. Warto spróbować, polecam.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2660
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 286
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9569
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2660
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 286
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9569
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Składniki
Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka. Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i jeszcze podgrzać. Powinien być płynny, lejący. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Rodzynki namoczyć w rumie. Oprószyć mąką pszenną. Rodzynki i orzechy dodać do masy. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być keksówka, albo jak u mnie foremka 20x30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową. Piernik wystudzić w formie. Można schować na później zawinięty w folię, ale można też zajadać od razu. W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka. Piernik polać polewą czekoladową i ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, białymi cukierkami w kształcie gwiazdek, albo inny sposób. Smacznego.