Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik z blachy ma swoje źródło w kuchni monastyrskiej, gdzie bardzo rygorystycznie przestrzega się postów. W kościołach obrządku wschodniego post oznacza rezygnację z większości produktów pochodzenia zwierzęcego, więc mój dzisiejszy piernik nie zawiera jajek, masła ani mleka i produktów mlecznych. A mimo to jest wilgotny, pyszny i bardzo aromatyczny, czyli idealny na okołoświąteczny czas adwentu i Bożego Narodzenia.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 98
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 98
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Piekarnik włącz na temperaturę 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Blaszkę o wymiarach 28×28 cm (lub podobnej) wyłóż papierem do pieczenia albo dokładnie posmaruj olejem.
W dość dużej misce cukier zalej mocno ciepłą wodą, dodaj sól oraz miód, a następnie mieszaj łyżką lub trzepaczką aż do rozpuszczenia składników.
Do miski dodaj olej.
W innym naczyniu przygotuj mąkę (u mnie orkiszowa, jak zawsze), a następnie dodaj proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i kakao. Możesz wymieszać, ale nie jest to konieczne.
Proszki przesiej stopniowo do miski z syropem cukrowym i olejem,
mieszaj w międzyczasie.
Na koniec wsyp do miski posiekane orzechy i opłukane rodzynki i jeszcze raz wymieszaj wszystko.
Ciasto przełóż do przygotowanej blaszki, a następnie wstaw na środkową półkę nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 30-35 minut, na koniec sprawdź patyczkiem, czy piernik z blachy jest dobrze upieczony. Patyczek powinien być suchy po wyjęciu z samego środka ciasta.
Placek najpierw wystudź w blaszce, a następnie wyjmij go, odklej papier i przełóż na deskę.
Po wystudzeniu pokrój piernik z blachy w niezbyt duże kwadratowe kawałki. Nieduże, bo to sprzyja jedzeniu tego słodkiego ciasta. Niewielkie kąski nie spowodują zaklejenia słodyczą!
Piernik jest naprawdę bardzo smaczny i nie wiem, czy przetrwa do świąt. Ale nie martwię się tym, bo ciasto wprowadza nas w świąteczny nastrój, a ja i tak będę piekła jeszcze inne smakołyki. Więc słodyczy na świątecznym stole na pewno nie zabraknie. Smacznego!