Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny piernik świąteczny z ciemnym piwem. Zachowuje świeżość i smak nawet do 4 tygodni. Warto dodać do niego pół szklanki, ciemnego, łagodnego piwa. Jak podkreśla sama Ewa Wachowicz - tradycyjny porter może okazać się zbyt gorzki. Przepis pochodzi z 176. odcinka programu "Ewa gotuje".
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Miód podgrzej i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Składniki zmiksuj.
Do maślanej masy dodaj suche składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj. Następnie wlej ciemne piwo i wystudzony miód. Dodaj bakalie. Ciasto ponownie wymieszaj do połączenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj do ciasta. Składniki wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto na piernik przelej do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Piernik na piwie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70-75 minut (do suchego patyczka).