Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny piernik świąteczny z ciemnym piwem. Zachowuje świeżość i smak nawet do 4 tygodni. Warto dodać do niego pół szklanki, ciemnego, łagodnego piwa. Jak podkreśla sama Ewa Wachowicz - tradycyjny porter może okazać się zbyt gorzki. Przepis pochodzi z 176. odcinka programu "Ewa gotuje".
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4886
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4886
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Składniki
Miód podgrzej i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Składniki zmiksuj.
Do maślanej masy dodaj suche składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj. Następnie wlej ciemne piwo i wystudzony miód. Dodaj bakalie. Ciasto ponownie wymieszaj do połączenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj do ciasta. Składniki wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto na piernik przelej do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Piernik na piwie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70-75 minut (do suchego patyczka).