Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten piernik z dynią łączy w sobie smak pieczonej dyni z nutą korzennych przypraw i aromatem piernika, stając się wyjątkowym towarzyszem na chłodne, jesienne dni i mroźne miesiące. Jego smak i konsystencja przypominająca połączenie klasycznego piernika i wilgotne ciasto marchewkowe doskonale komponuje się z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub rodzynków - z powodzeniem możesz je dorzucić do ciasta. Dopełnieniem całości jest delikatny krem śmietankowy, który nadaje ciastu lekkości i eleganckiego wyglądu, dzięki czemu deser staje się idealną propozycją na świąteczne spotkania czy rodzinne przyjęcia.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 277
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21785
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 277
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21785
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania dyni do ciasta. Odkrój kilka kawałków dyni, ułóż na blasze skórką do dołu i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmij i za pomocą łyżki, nabieraj miękki miąższ i odważ 300 g. W jednej misce połącz suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawę do piernika. W drugiej misce zmiksuj na gładką masę wodę, olej i miąższ z upieczonej dyni.
W misie miksera utrzyj miękkie masło na gładką masę, dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania jasnej masy. Następnie dodawaj po jednym jajku i ucieraj do połączenia. Następnie dorzuć miód, ustaw obroty miksera na średnie, po czym naprzemiennie dodawaj suche i mokre składniki. Zdrap boki miski i ostatni raz zmiksuj. Wlej ciasto do tortownicy (23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, po czym wyrównaj. Wstaw foremkę z ciastem do pieca nagrzanego o 180°C na około 40 minut (do momentu suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i zostaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym dodaj cukier puder i znów zmiksuj. Następnie partiami dodawaj serek. W zależności od tego jakiego rodzaju sera użyjesz, otrzymasz różną konsystencję kremu. Serek homogenizowany doda większej lekkości, a biały ser z wiaderka zapewni większą gęstość i kremowość.
Wystudzony piernik przekrój na trzy równe blaty i przesmaruj je przygotowanym kremem. Wierzch i boki ciasta po wykrojeniu możesz udekorować strużkami płynnej czekolady. Ciasto przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.