Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczne ciasto piernik.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Masło rozpuścić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i rozpuszczonym masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika. Dodać do utartych żółtek. Wlać piwo i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty składników. Dodać także bakalie. Delikatnie wymieszać łopatką. Formę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Do rondelka włożyć masło, dodać mleko, cukier puder i kakao. Podgrzewać trzymając rondelek nad ogniem (nie dopuścić do zagotowania!) i cały czas mieszać. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników podgrzewać jeszcze kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Polać ciasto i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.