Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczne ciasto piernik.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 104
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 100
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 104
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 100
Składniki
Masło rozpuścić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i rozpuszczonym masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika. Dodać do utartych żółtek. Wlać piwo i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty składników. Dodać także bakalie. Delikatnie wymieszać łopatką. Formę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Do rondelka włożyć masło, dodać mleko, cukier puder i kakao. Podgrzewać trzymając rondelek nad ogniem (nie dopuścić do zagotowania!) i cały czas mieszać. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników podgrzewać jeszcze kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Polać ciasto i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.