Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny piernik z suszonymi śliwkami to ekspresowe ciacho idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kilka prostych składników i cieszymy się smakowitym wypiekiem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12092
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12771
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4219
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12092
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12771
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4219
Składniki
Przygotowanie piernika jest bardzo proste. Masło wraz z cukrem i miodem wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie gotujemy. Następnie wlewamy pół szklanki mleka mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy już syrop jest przestudzony robimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, następnie wbijamy jajka, wlewamy syrop miodowy i wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Suszone śliwki kroimy w mniejsze części oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.