Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny piernik z suszonymi śliwkami to ekspresowe ciacho idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kilka prostych składników i cieszymy się smakowitym wypiekiem.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 35
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 96
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 35
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 96
Składniki
Przygotowanie piernika jest bardzo proste. Masło wraz z cukrem i miodem wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie gotujemy. Następnie wlewamy pół szklanki mleka mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy już syrop jest przestudzony robimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, następnie wbijamy jajka, wlewamy syrop miodowy i wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Suszone śliwki kroimy w mniejsze części oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.