Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny piernik z suszonymi śliwkami to ekspresowe ciacho idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kilka prostych składników i cieszymy się smakowitym wypiekiem.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 354
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 38
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1359
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1833
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 354
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 38
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1359
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1833
Składniki
Przygotowanie piernika jest bardzo proste. Masło wraz z cukrem i miodem wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie gotujemy. Następnie wlewamy pół szklanki mleka mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy już syrop jest przestudzony robimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, następnie wbijamy jajka, wlewamy syrop miodowy i wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Suszone śliwki kroimy w mniejsze części oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.