Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny piernik z suszonymi śliwkami to ekspresowe ciacho idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kilka prostych składników i cieszymy się smakowitym wypiekiem.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7830
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 996
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13588
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7830
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 996
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13588
Składniki
Przygotowanie piernika jest bardzo proste. Masło wraz z cukrem i miodem wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie gotujemy. Następnie wlewamy pół szklanki mleka mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy już syrop jest przestudzony robimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, następnie wbijamy jajka, wlewamy syrop miodowy i wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Suszone śliwki kroimy w mniejsze części oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.