Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w moim domu święta bez tego przysmaku nie mogą się odbyć. Przygotowuję go bezpośrednio przed Wigilią, bo nie potrzebuje on dojrzewania tak jak Staropolski, a smakiem mu nie ustępuje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12183
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12183
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Składniki
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Cukier, miód, przyprawy, kakao, i masło rozpuszczamy i zagotowujemy, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy ziemniaki i jajka i mieszamy, następnie sodę zalewamy octem i dodajemy wraz z przesiana mąką do masy ziemniaczanej. Posiekane orzechy włoskie oraz namoczone rodzynki, ewentualnie inne bakalie dodajemy razem z mąką. Masę odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce (może być to lodówka), w tym czasie piernik nieco zgęstnieje i będzie można z nim pracować.
Przygotowujemy sobie 2 arkusze papieru do pieczenia wielkości foremki w której zamierzamy piec piernik. Masę dzielimy na 4 części. Każdą z nich umieszczamy między arkuszami i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno 1 blat piernika, rozsmarowujemy marmoladę lub powidła i przykrywamy kolejnym płatem piernika. Brzegi zaklejamy tak aby marmolada nie dotykała blaszki (spali się!). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 - 50 minut z termoobiegiem. Polewę rozsmarowujemy na gotowym już i wystudzonym pierniku.
Piernik nie wymaga dojrzewania. Z podanej porcji wychodzą nam dwie duże blaszki piernika.