Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje pierwsze podejście do choinek z piernika. Może nie wyglądają idealnie ale jak na pierwszy raz myślę, że nie są złe. Może jeszcze ktoś szuka przepisu na pierniczki to ten przepis śmiało można wykorzystać.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1085
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1064
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13008
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1085
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1064
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13008
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem ( uważajcie aby nie był zbrylony. Ja się zagapiłam i zostały mi gdzieniegdzie grudki ), przyprawą, kakao i sodą. Wsypać do miski. Masło stopić i podgrzać z nim miód, dodać do mąki. Dołożyć rozbełtane jajko i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce 30 minut.
Potem wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Wycinać gwiazdki różnej wielkości i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ( ja robiłam to partiami ). Pierniczki piec 8 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce. Wystudzić na kratce.
Wymieszać lukier, przełożyć worka cukierniczego. Każde ciastko zlepiać lukrem i tworzyć choinkę ( na większą po dwa z każdego rodzaju i jedno najmniejsze na wierzchołek ). Udekorować choinki lub pojedyncze ciastka i zlepiać polukrowane. Część pierniczków udekorowałam osobno.