Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje pierwsze podejście do choinek z piernika. Może nie wyglądają idealnie ale jak na pierwszy raz myślę, że nie są złe. Może jeszcze ktoś szuka przepisu na pierniczki to ten przepis śmiało można wykorzystać.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem ( uważajcie aby nie był zbrylony. Ja się zagapiłam i zostały mi gdzieniegdzie grudki ), przyprawą, kakao i sodą. Wsypać do miski. Masło stopić i podgrzać z nim miód, dodać do mąki. Dołożyć rozbełtane jajko i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce 30 minut.
Potem wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Wycinać gwiazdki różnej wielkości i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ( ja robiłam to partiami ). Pierniczki piec 8 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce. Wystudzić na kratce.
Wymieszać lukier, przełożyć worka cukierniczego. Każde ciastko zlepiać lukrem i tworzyć choinkę ( na większą po dwa z każdego rodzaju i jedno najmniejsze na wierzchołek ). Udekorować choinki lub pojedyncze ciastka i zlepiać polukrowane. Część pierniczków udekorowałam osobno.