Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku orzechów jest wyjątkowo dużo, można więc zaszaleć z wypiekami. Tym razem upiekłam bardzo proste ciasto, pachnące piernikiem i miodem z domową polewą, która zawsze mi się udaje. I w cieście i na polewie znalazły się oczywiście orzechy. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i ładnie wyrasta. Nadaje się na podwieczorek, dla gości czy na świąteczny stół. Uwielbiam takie jesienne ciasta. Jeżeli macie ochotę na takie ciasto to upieczcie koniecznie :) Polecam i smacznego życzę :)
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 122
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 220
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2011
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 122
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 220
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2011
Składniki
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
Podanie: Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście i posypujemy orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.