Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana śliwka to bardzo czekoladowe ciasto ze śliwkami suszonymi i sporą ilością rumu.
Forma 25x35 cm
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 441
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3172
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 205
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 441
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3172
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 205
Składniki
Zalej śliwki suszone przestudzoną herbatą i rumem. Przykryj. Odstaw na kilka godzin.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodaj do niej cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj do piany po jednym żółtku.
Przesiej przez sitko mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i kakao przeznaczone na biszkopt. Wymieszaj produkty sypkie. Partiami delikatnie wmieszaj je w pianę.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x35 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Roztop w rondelku połowę pokruszonej czekolady z 500 ml mleka. Wymieszaj na jednolity płyn. W reszcie mleka rozpuść proszek na budyń. Dodaj mieszankę do mleka z czekoladą. Cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Ostudź go pod przykryciem.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Odcedź śliwki, pozostawiając herbatę z rumem. Śliwki pokrój na kawałki (niezbyt drobno).
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niej budyń. Następnie dodaj partiami serek homogenizowany i połowę herbaty z rumem. Na koniec wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Nasącz biszkopt drugą połową herbaty z rumem. Nałóż na niego równomiernie śliwki. Na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Oprósz go resztą startej na tarce czekolady. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.