Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana śliwka to bardzo czekoladowe ciasto ze śliwkami suszonymi i sporą ilością rumu.
Forma 25x35 cm
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1274
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 38
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 63
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1274
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 38
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 63
Składniki
Zalej śliwki suszone przestudzoną herbatą i rumem. Przykryj. Odstaw na kilka godzin.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodaj do niej cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj do piany po jednym żółtku.
Przesiej przez sitko mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i kakao przeznaczone na biszkopt. Wymieszaj produkty sypkie. Partiami delikatnie wmieszaj je w pianę.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x35 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Roztop w rondelku połowę pokruszonej czekolady z 500 ml mleka. Wymieszaj na jednolity płyn. W reszcie mleka rozpuść proszek na budyń. Dodaj mieszankę do mleka z czekoladą. Cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Ostudź go pod przykryciem.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Odcedź śliwki, pozostawiając herbatę z rumem. Śliwki pokrój na kawałki (niezbyt drobno).
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niej budyń. Następnie dodaj partiami serek homogenizowany i połowę herbaty z rumem. Na koniec wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Nasącz biszkopt drugą połową herbaty z rumem. Nałóż na niego równomiernie śliwki. Na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Oprósz go resztą startej na tarce czekolady. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.