Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do naszego kraju dopiero w XIX wieku, w okresie zaborów. Jego nazwa wywodzi się od nazwiska słynnego, austriackiego cukiernika. Danie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu błyskawicznie stanie się ulubionym deserem w twoim domu. Sprawdzi się nawet jako błyskawiczny tort imieninowy czy jako przekąska na piknik lub grilla. Wystarczy 10-15 minut i zaledwie kilka składników.
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 192
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 609
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16943
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 836
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 192
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 609
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16943
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 836
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W osobnym garnuszku podgrzej śmietankę.
Zdejmij czekoladę z ognia i powoli wlewaj do niej śmietankę, cały czas mieszając. Do masy dodaj ekstrakt waniliowy, sól i paprykę chili.
Herbatniki lub biszkopty zmiel w malakserze lub bardzo drobno pokrusz ręcznie lub tłuczkiem do mięsa.
Wyjmij wafle z woreczka i połóż jeden z nich na płaskiej powierzchni. Posmaruj go cienką warstwą masy czekoladowej i posyp odrobiną ciasteczek. Przykryj drugim wafelkiem i delikatnie dociśnij.
Powtarzaj składnie i przekładanie wafelków do momentu wykończenia składników.
Pishingera włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno w postaci tortu lub też pokrój deser w trójkąty lub romby i serwuj je jako przekąskę do kawy czy herbaty.
Wafelki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 5 dni.