Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do naszego kraju dopiero w XIX wieku, w okresie zaborów. Jego nazwa wywodzi się od nazwiska słynnego, austriackiego cukiernika. Danie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu błyskawicznie stanie się ulubionym deserem w twoim domu. Sprawdzi się nawet jako błyskawiczny tort imieninowy czy jako przekąska na piknik lub grilla. Wystarczy 10-15 minut i zaledwie kilka składników.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1003
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12901
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1003
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12901
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W osobnym garnuszku podgrzej śmietankę.
Zdejmij czekoladę z ognia i powoli wlewaj do niej śmietankę, cały czas mieszając. Do masy dodaj ekstrakt waniliowy, sól i paprykę chili.
Herbatniki lub biszkopty zmiel w malakserze lub bardzo drobno pokrusz ręcznie lub tłuczkiem do mięsa.
Wyjmij wafle z woreczka i połóż jeden z nich na płaskiej powierzchni. Posmaruj go cienką warstwą masy czekoladowej i posyp odrobiną ciasteczek. Przykryj drugim wafelkiem i delikatnie dociśnij.
Powtarzaj składnie i przekładanie wafelków do momentu wykończenia składników.
Pishingera włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno w postaci tortu lub też pokrój deser w trójkąty lub romby i serwuj je jako przekąskę do kawy czy herbaty.
Wafelki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 5 dni.