Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia amerykańska kojarzy się z daniami szybkimi i często komponowanymi z półproduktów. W przypadku tej szarlotki jest zupełnie inaczej. Zarówno ciasto jak i nadzienie jest robione od podstaw, dlatego smakuje najlepiej na świecie.
Składniki
Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj cukier i sól. Pokrój bardzo zimne masło w drobną kostkę i dołóż do miski. Na koniec wlej zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części w proporcji około 3/5 i 2/5. Większą część rozwałkuj i wyłóż dno ceramicznej foremki lub blaszki (średnica ok. 23 cm) uprzednio wysmarowanej masłem. Ciasto powinno zakryć spód i boki foremki. Dno nakłuj widelcem i schowaj ciasto do lodówki. Drugą, mniejszą porcję ciasta uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i też włóż do lodówki.
Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub w plasterki. Następnie przełóż do miski, zasyp cynamonem i zostaw. W rondlu rozpuść masło, dodaj 3 łyżki mąki, gotuj ok. 1 minutę i cały czas mieszaj. Dodaj wodę, cukier i mieszając, doprowadź do wrzenia. Po czym gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty (cały czas energicznie mieszając), zdejmij z ognia i polej powstałym sosem jabłka. Dokładnie wymieszaj.
Wyjmij formę z ciastem i wyłóż na jej spód jabłka w słodkim sosie. Wyrównaj powierzchnię, by owoce nie wystawały poza blaszkę. Rozwałkuj schłodzoną porcję pozostałego ciasta i pokrój na około 10 pasków. Z części pasków ciasta zapleć warkocz i ułóż wokół foremki. Resztę pasków ułóż tak, by krzyżowały się na powierzchni placka. Ciasto na wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ładnie się zrumieniło. Wstaw formę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut. Ustaw opcję dolnego pieczenia. Następnie wyjmij placek do wystudzenia i podawaj, jak lubisz, np. z porcją waniliowych lodów.