Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu placek bananowy na mące orkiszowej ze świeżymi figami. To delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek stanowi pożywny, dodający dobrej energii deser. Placek nie zawiera białego cukru.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 896
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 78
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2131
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 896
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 78
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2131
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, cynamonem i szczyptą soli. Jajka ubijamy z erytrytolem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Kolejno dodajemy banany z masłem i mieszamy ciasto łyżką lub szpatułką. Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.
Figi myjemy, osuszamy, odkrajamy ogonki i dzielimy każdy owoc na pół. Okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół figi.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).
Do ciasta możemy dodać także inne ulubione bakalie, orzechy i ziarna.
:))