Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie ciast wydaje się czasochłonnym zajęciem. Dlatego w wielu domach robi się to tylko od święta. Tymczasem żadne słodycze nie mogą równać się smakiem z domowymi wypiekami. Zgadzasz się z tą tezą? Jeśli tak, z pewnością ucieszy cię przepis na błyskawiczny placek bez okazji. Jego przygotowanie zajmuje tak niewiele czasu, że możesz upiec go sobie w środku pracowitego tygodnia, gdy tylko najdzie cię chęć na coś słodkiego.
Forma 24x24 cm
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5823
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14605
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 314
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5823
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14605
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 314
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej.
Umyj wiśnie i usuń z nich pestki. Poza sezonem możesz użyć wiśni mrożonych lub z zalewy (takie są już zwykle pozbawione pestek).
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (mikserem na wysokich obrotach).
Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku, a następnie śmietanę i esencję waniliową.
Partiami przesyp do ciasta przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj rózgą kuchenną – tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24 cm. Równomiernie je rozprowadź (ciasto będzie dość gęste).
Oprósz wiśnie skrobią ziemniaczaną i rozłóż na cieście, lekko wciskając je do środka.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.