Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek czekoladowo-karmelowy to połączenie najlepszych smaków i różnorodnych tekstur. Trafią w twoje podniebienie i znacznie poprawią humor nawet w pochmurny dzień.
Tortownica o średnicy ok. 23 cm.
Składniki
Składniki na spód połącz i zagnieć energicznie. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki. Niech się chłodzi minimum 30 minut. Po tym czasie wyłóż spód ciasta do natłuszczonej formy do tarty o średnicy około 23 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem. Umieść twaróg w misce i zmiksuj do połączenia z jajkami oraz cukrem. Wlej delikatnie śmietanę i wymieszaj składniki. Na koniec wmieszaj kakao, budyń czekoladowy oraz mąkę pszenną. Masę przelej na przygotowany spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 45-50 minut.
Do rondelka wsyp cukier i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Nie mieszaj. Kiedy zrobi się bursztynowy, dodaj śmietankę i masło. Od tego czasu podgrzewaj tak długo aż karmel zrobi się jednolity i gęsty. Kiedy wyciągniesz placek czekoladowo-karmelowy z piekarnika, polej go przygotowaną polewą.