Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek czeski to pyszne miodowe blaty przełożone kremem grysikowym i powidłami.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 68
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 234
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2840
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 68
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 234
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2840
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto. Owinąć go we folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na trzy części i wałkujemy na papierze do pieczenia. Podsypujemy mąką pod spodem i na zewnątrz, aby wałek nie przyklejał się. Po wałkowaniu nadmiar mąki usuwamy. Każdy blat pieczemy ok. 10 minut, lub do lekkiego zarumienienia. Mleko mieszamy z cukrem, ekstraktem z wanilii, solą i grysikiem. Gotujemy, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze minutę podgrzewamy. Na wierzch naczynia kładziemy folię i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa grysikowa będzie zimna, miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami i masą. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy masą. Trzeci blat ciasta cienko po wierzchu smarujemy i posypujemy startymi orzechami włoskimi. Blaty po upieczeniu są twarde, pod wpływem powideł i masy miękną i kruszeją.