Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam unoszący się w całym domu zapach pieczonego ciasta drożdżowego i smak jeszcze ciepłej drożdżówki z kubkiem mleka, więc drożdżówki dość często goszczą w moim domu. Wybierając owoce do ciasta, zawsze staram się sięgać po te sezonowe, tym razem padło na śliwki!
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 431
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 431
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz szklankę mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Margarynę roztapiamy i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną margarynę, zmiksowane jajka z cukrem oraz szczyptę soli. Z całości zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło posiekane na małe kawałki. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki.
Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je do blachy (38x26cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki śliwek (częścią krojoną do góry) i posypujemy je kruszonką (jeśli lubimy mniej kruszonki, pozostałą jej część możemy zamrozić do innego ciasta) oraz cukrem wanilinowym. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni.